Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Dynia i maliny w syropie

Składniki: 1 kg miąższu dyni 30 dkg malin 80 dkg cukru sok z 1 cytryny 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Maliny delikatnie opłukać. W rondlu o grubym dnie doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, a gdy ten się rozpuści dodać dynię. Gotować powoli aż dynia będzie odpowiednio miękka dodać…

Dynia i śliwki w syropie

Składniki: 50 dkg miąższu dyni 20 dkg śliwek 1,3 szklanki cukru kwasek cytrynowy do smaku 4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Śliwki i dynię umieścić w czystych słojach. Wodę, cukier i kwas cytrynowy doprowadzić do wrzenia, usuwać wytwarzającą się pianę. Wrzącym…

Dynia w miodowo korzennej marynacie

Składniki: dojrzała dynia Marynata 2 szklanki roztworu octu z wodą o odpowiadającym smakowi stężeniu ¾ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 goździki cynamon, ziele angielskie do smaku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, osuszyć, przekroić na połowę, łyżką usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, umieścić w czystych słojach. Składniki marynaty wymieszać w rondlu,…

Konfitura z arbuza

Składniki: dojrzałe, słodkie arbuzy Sposób przyrządzenia: Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skóry. Miąższ rozdrobnić, przetrzeć przez sito. Pulpę z arbuza umieścić w rondlu o grubym dnie i podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się 5 razy. Gorącą konfiturę przekładać do czystych słoików, szczelnie zamknąć. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz