Składniki: dojrzałe śliwki węgierki ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W grubym rondlu połówki śliwek podlać wodą i powoli gotować mieszając aż owoce „puszczą” sok. Gorące przełożyć do czystych słojów, szczelnie zamknąć. Słoje pasteryzować 20 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria Boroń
Tag: dżemy
Listy
Papryka konserwowana z chrzanem
by Maria Boroń • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czerwonej papryki 25 dkg chrzanu ½ łyżeczki octu szczypta soli pęczek posiekanej natki pietruszki seler naciowy do smaku olej Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, pokroić wzdłuż na grube paski, usunąć nasiona. W dużej patelni smażyć porcjami paprykę tak długo aż będzie miękka ale skórka nie będzie popękana. Porcje obsmażonej…
Listy
Konfitura z agrestu w miodzie
by Maria Boroń • • 0 Comments
Listy
Cukinia w pikantnej zalewie
by Maria Boroń • • 0 Comments
Składniki: 1 kg młodej cukinii 2 dkg pokrojonych liści chrzanu 1 dkg posiekanej naci pietruszki 1 listek mięty 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Zalewa 4 szklanki wody 2,5 łyżeczki soli ½ szklanki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Papryczkę drobno posiekać, czosnek rozgnieść.…
Listy
Kabaczki w zalewie jabłkowej
by Maria Boroń • • 0 Comments
Składniki: młode kabaczki Zalewa: 1 szklanka soku jabłkowego 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 dkg soli 3 dkg cukru czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować czysty słój o pojemności 3 litrów. Kabaczki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić wg uznania (paski, kostka….) napełnić nimi słój. Składniki zalewy wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Wrzącą…
-272x300.jpg)
.jpg)