Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Śliwki węgierki w soku własnym

Składniki: dojrzałe śliwki węgierki ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W grubym rondlu połówki śliwek podlać wodą i powoli gotować mieszając aż owoce „puszczą” sok. Gorące przełożyć do czystych słojów, szczelnie zamknąć. Słoje pasteryzować 20 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria  Boroń

Papryka konserwowana z chrzanem

Składniki: 2 kg czerwonej papryki 25 dkg chrzanu ½ łyżeczki octu szczypta soli pęczek posiekanej natki pietruszki seler naciowy do smaku olej Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, pokroić wzdłuż na grube paski, usunąć nasiona.  W dużej patelni smażyć porcjami paprykę tak długo aż będzie miękka ale skórka nie będzie popękana. Porcje obsmażonej…

Cukinia w pikantnej zalewie

Składniki: 1 kg młodej cukinii 2 dkg pokrojonych liści chrzanu 1 dkg posiekanej naci pietruszki 1 listek mięty 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Zalewa 4 szklanki wody 2,5 łyżeczki soli ½ szklanki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Papryczkę drobno posiekać, czosnek rozgnieść.…

Kabaczki w zalewie jabłkowej

Składniki: młode kabaczki Zalewa: 1 szklanka soku jabłkowego 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 dkg soli 3 dkg cukru czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować czysty słój o pojemności 3 litrów. Kabaczki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić wg uznania (paski, kostka….)  napełnić nimi słój. Składniki zalewy wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Wrzącą…