Składniki:
- 1 kg śliwek bez pestek
- 25 dkg cukru
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem jest wtedy , gdy przeniesiona…
Składniki: 1 litr przecieru z owoców 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osączyć na sicie / z truskawek oberwać szypułki, poziomki i truskawki zmiksować, maliny i jagody zmiażdżyć i odcisnąć z nich sok/, dodać odpowiednią ilość cukru i tak przygotowany przecier przełożyć do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczka. Gotowe słoiczki przełożyć do…