Składniki: 1 litr przecieru porzeczkowego 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Porzeczki umyć, obrać z szypułek, osączyć i zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać, aż cukier się rozpuści. Przecier nakładać do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków , zakręcić wieczka. Ułożyć słoiczki w garnku, zalać wodą do 1/3 pojemności garnka i zagotować…
Tag: dżemy
Listy
Kwaszona papryka
by Kinga Marszałek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki czosnek chrzan koper Zalewa: na 1 l wody 4 dag soli Sposób wykonania: Paprykę pokroić na szerokie paski usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w słoiku, przekładając ząbkami czosnku, starym chrzanem i łodygami kopru. Następnie zagotować zalewę z wody i soli i zalać nią paprykę.
Listy
Aromatyczna cebula w marynacie
by Jadwiga Kacprzak • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg cebulek
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- koper
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 5 dag soli
- 5 dag cukru
- 1 szkl. octu 10 %
Sposób wykonania:
- Obrane cebulki sparzyć wrzątkiem, po czym przelać je zimną woda i ułożyć w słoikach.
Dodać do każdego ziarenka pieprzu, ziela, liść laurowy oraz koper.
Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru i octu.
Gorącą zalewą zalać cebulę.
Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 minut.
Listy
Buraki w marynacie
by Zofia Cybulska • • 0 Comments
Listy
Sok z owoców róży
by Helena Stefaniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców róży 1,5 l wody cukier Sposób wykonania: Owoce wrzucić do garnka i zalać 1 l wody. Podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia około 20 minut. Po tym czasie zlać płyn i wlać ½ l czystej wody i ponownie podgrzewać około 20 minut. Ponownie zlać płyn i wymieszać…