Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Dżem z żurawin i dyni

Składniki: 75 dag żurawin 75 dag  dyni 75 dag cukru Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieć widelcem po czym zasypać je cukrem i doprowadzić  do wrzenia na małym ogniu. Następnie dynię obrać i zetrzeć na tarce i dodać do żurawin. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze  przez chwile gotować, aż dynia stanie się szklista. Gotowy dżem przełożyć do…

Kompot śliwkowy Ani

Składniki: 1 kg śliwek 50 dag cukru odrobina kwasku cytrynowego 0,5 l wody Sposób wykonania: Ze śliwek wydrążyć pestki po czym połówki wrzucić do słoika. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Kompot morelowy Ani

Składniki: 1 kg moreli 50 dag cukru 0,4 l wody Sposób wykonania: Z moreli usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do słoików. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Pomidory w przecierze pomidorowym.

Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów na przecier pomidorowy Sposób przyrządzenia: Dojrzałe pomidory na przecier, umyć, pokroić na ćwiartki umieścić w garnku i podgrzewać, aż do rozmiękczenia, przetrzeć przez sito. Przygotować pomidory, umyć, całe ułożyć w czystych wyparzonych słojach i zalać gorącym przecierem pomidorowym, zakręcić i pasteryzować około30 minut. Pomidory mają smak i kształt…

Kalafior w sosie pomidorowym/ fasolka szparagowa/

Składniki: 1 duży kalafior /około 1 kg/ lub 1 kg fasolki szparagowej 75 dkg pomidorów na przecier Sposób przyrządzenia: Kalafior umyć, osączyć i podzielić na różyczki , gotować około 3 minut w zalewie wodnej. Pomidory umyć, pokroić, zagotować, przetrzeć przez sitko. Przygotować wyparzone czyste słoje i ułożyć osączone, ugotowane różyczki kalafiora, zalać gorącym przecierem pomidorowym…