Składniki: 75 dag żurawin 75 dag dyni 75 dag cukru Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieć widelcem po czym zasypać je cukrem i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Następnie dynię obrać i zetrzeć na tarce i dodać do żurawin. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwile gotować, aż dynia stanie się szklista. Gotowy dżem przełożyć do…
Tag: dżemy
Listy
Kompot śliwkowy Ani
by Anna Kasprzyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek 50 dag cukru odrobina kwasku cytrynowego 0,5 l wody Sposób wykonania: Ze śliwek wydrążyć pestki po czym połówki wrzucić do słoika. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Kompot morelowy Ani
by Anna Kasprzyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg moreli 50 dag cukru 0,4 l wody Sposób wykonania: Z moreli usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do słoików. Następnie wodę zagotować razem z cukrem, gdy cukier się rozpuści i woda zacznie gęstnieć, zalać nią owoce. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Pomidory w przecierze pomidorowym.
by Renata Sosnowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów na przecier pomidorowy Sposób przyrządzenia: Dojrzałe pomidory na przecier, umyć, pokroić na ćwiartki umieścić w garnku i podgrzewać, aż do rozmiękczenia, przetrzeć przez sito. Przygotować pomidory, umyć, całe ułożyć w czystych wyparzonych słojach i zalać gorącym przecierem pomidorowym, zakręcić i pasteryzować około30 minut. Pomidory mają smak i kształt…
Listy
Kalafior w sosie pomidorowym/ fasolka szparagowa/
by Teresa Bednarek • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kalafior /około 1 kg/ lub 1 kg fasolki szparagowej 75 dkg pomidorów na przecier Sposób przyrządzenia: Kalafior umyć, osączyć i podzielić na różyczki , gotować około 3 minut w zalewie wodnej. Pomidory umyć, pokroić, zagotować, przetrzeć przez sitko. Przygotować wyparzone czyste słoje i ułożyć osączone, ugotowane różyczki kalafiora, zalać gorącym przecierem pomidorowym…