Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Kiszona papryka Ewy

Składniki: 1 kg czerwonej papryki 3 szklanki wody 3-4dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć na sicie , usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki . Przygotować wyparzone czyste słoje i układać paprykę. Zagotować wodę z solą i zalać słoje. Wystudzić i odstawić w suche i chłodne miejsce. Doskonały dodatek, jako zakąska lub dodatek do…

Kiszone ogórki z papryką Iwony

Składniki: 1 kg ogórków 30 dkg czerwonej papryki 3 szklanki wody 3-4 dkg soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne, podzielić na ósemki, ogórki dokładnie umyć. W słoju układać na przemian papryka, ogórki. Zagotować wodę z solą, wrzątkiem zalać słoiki i zakręcić wieczka. Ostudzić i wynieść w chłodne suche miejsce. Papryka nabiera aromatu…

Pyszne kiszone ogórki babci Emilki

Składniki: 1 kg ogórków 2-3 dkg soli kamiennej 2 szklanki wody koper nasienny 2-3 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, ułożyć w wyparzonych czystych wekach, dodać pokrojony wyrośnięty koper , po 2 ząbki czosnku. Z wody i soli zagotować zalewę i gorącą zalewą pokryć ogórki. Natychmiast zakręcić wieczka, i wystudzić. Gotowe słoje wynieść w ciemne…

Konfitura z pomarańczy

Składniki: 1 kg pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy 1 cytryna 1-1,5 szkl cukru (w zależności czy pomarańcze były słodkie czy też nie) 2 łyżki likieru pomarańczowego albo wódki (nie jest to konieczne) Sposób wykonania: Pomarańczę obrałam, podzieliłam na małe części, pozbyłam się błonek itd. Z kilograma zostało mi 65 dag miąższu z sokiem. Dołożyłam pokrojoną…