Składniki: 1 kg żurawin 1 kg cukru Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone owoce wrzucić do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż całość zgęstnieje. Następnie przełożyć do słoików.
Tag: dżemy
Listy
Galareta augustiańska
by Konrad Śniegocki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg poziomek 1 kg porzeczek 1 kg cukru Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie na małym ogniu gotować je około 20 minut. Po tym czasie sok przecedzić i przelać do butelek. A z resztę owoców przetrzeć przez sito i ugotować na marmoladę.
Listy
Papryka kiszona
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: świeżo zerwane strąki papryki Zalewa: 1 litr wody 8 dkg soli Sposób przyrządzenia: Umyte i oczyszczone strąki papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasiona i białą włókninę. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, chwilę gotować, usunąć pianę, jeśli się utworzy, schłodzić. Paprykę ułożyć w czystym dużym słoju, zalać solanką. Słój przykryć pergaminem i pozostawić…
Listy
Papryka w marynacie z miodem
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 2,5 kg kolorowej papryki Marynata: ½ szklanki octu spirytusowego 5 dkg miodu 1,5 szklanki oleju 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w pierścienie, usunąć włókninę i nasiona. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać paprykę i smażyć na małym ogniu mieszając aż papryka zmięknie. Gorącą paprykę z marynatą nakładać do sterylnych…
Listy
Papryka w pikantnej marynacie
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 10 dużych kolorowych papryk 2/3 szklanki oleju 10 ząbków czosnku drobno pokrojony imbir do smaku sok z 3 pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 goździki Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Czosnek obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir, smażyć mieszając 5…