Składniki: kolorowa papryka Marynata: 1 litr wody 1 szklanka octu 3 łyżeczki soli cukier do smaku pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy do smaku kilka ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty, odcedzić. Tak przygotowaną paprykę pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm, ułożyć w…
Tag: dżemy
Listy
Papryka w solance
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kolorowej papryki Solanka: 5 litrów wody 35 dkg soli 7 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Wodę i przyprawy zagotować, dodać sól, gotować aż sól się rozpuści. Pozostawić na noc aby solanka przeszła smakiem przypraw. Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty,…
Listy
Śliwki marynowane z pomidorkami i czosnkiem
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 4 części śliwek 1 część pomidorków koktajlowych 1 część czosnku koperek Zalewa: 15 części mocnego wywaru ze śliwek 2 części soli 3 części cukru Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać. Pomidory i śliwki umyć, śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki. Śliwki pomidory i czosnek ułożyć w słoju na dnie którego wcześniej układamy koperek, zalać zalewą przygotowaną…
Listy
Suszone śliwki
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: śliwki 1 litr wody 5 g sody oczyszczanej Sposób przyrządzenia: Umyte śliwki zalać wrzącym roztworem sody w wodzie, odstawić na 10 minut, odcedzić, natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Zabieg ten ma na celu usunięcie woskowatego nalotu na powierzchni owoców i zabicie dzikich kultur drożdży bytujących na skórkach. Tak przygotowane śliwki rozłożyć na płaskiej powierzchni…
Listy
Dżem śliwkowo cytrynowy
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek ¾ szklanki wody 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Syrop: 1,75 szklanki wody 1,2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, przekroić na połówki. W rondlu o grubym dnie połówki śliwek zalać wodą, powoli gotować aż śliwki się rozgotują. Śliwki, jeśli chcemy uzyskać dżem bez skórek przetrzeć przez sito. Dodać syrop,…