Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Solone grzyby -Iwony

Składniki: 1 kg grzybów / maślaki / 15 dkg soli / dodatkowo 5 dkg do obgotowania / Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić i obgotować w litrze osolonej wody około 5 minut. Wyjąć i osączyć na sicie, ostudzić i układać warstwami w kamiennym garnku, przesypując solą. Powierzchnię grzybów posypać solą, zakryć talerzem i i obciążyć wyparzonym nie…

Dynia w occie  Iwony

Składniki: 1 kg dojrzałej nie twardej dyni ½ litra octu do marynat 6 % 25 dkg cukru goździki kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę około 2-3 cm, lekko obgotować w wodzie i wyjąć. Z octu i cukru zagotować zalewę. Cukier zalać ¼ szklanki wody, dodać ocet. Zagotować…

Botwina w butelkach- Iwony

Składniki: botwina sól do smaku kwasek cytrynowy pęczek posiekanego drobno koperku Sposób przyrządzenia: Botwinę  dokładnie umyć, osączyć na sicie i drobno pokroić, oprószyć kwaskiem cytrynowym, posolić do smaku, dodać drobno posiekany koperek i zagotować. Gorącą botwinę nakładać do umytych i wyparzonych butelek / ½  litra /. Butelki przełożyć do garnka wlać wodę  do ¾ wysokości…

Śliwki w occie  Iwony

Składniki: 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek ¼ litra octu do marynat 25 dkg cukru kilka goździków kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, osączyć na sicie, nakłuć każdą śliwkę ostrym patyczkiem i ułożyć  w słoju. Zagotować ¾ litra wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki. Następnego dnia zlać zalewę i ponownie…