Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dymka

Zupa z bobu i ziemniaków

Składniki: 1 kg świeżego bobu 4 cebulki dymki 4 szkl. rosołu 10 średnich ziemniaków 2-3 łyżki oliwy garść posiekanej zieleniny: cząber, mięta sól pieprz Sposób wykonania: Cebulki posiekać razem ze szczypiorkiem po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz obrany ze skórki bób. Całość wymieszać i dodać jeszcze 1…

Sałatka z soczewicy i dymki Weroniki P

Składniki: 400 g soczewicy pęczek cebulki dymki Sos; łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka miodu 2-3 ząbki czosnku ćwierć łyżeczki startej skórki sok z 1 cytryny 3-4 łyżki oleju Sposób wykonania: Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła. W między czasie posiekać czosnek, który utrzeć razem…

Faszerowane pstrągi Marzeny

Składniki: 4 świeże pstrągi sól, pieprz cytryna 4 łyżki pikantnego keczupu 3 pomidory 2 cebulki dymki 1 mały por pół strąka żółtej papryki papryka w proszku 5 dag. masła Sposób przyrządzenia: Pstrągi sprawić, odciąć głowy, opłukać.  Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę, por na krążki, paprykę w kostkę lub…

Pieczone filety z pstrąga z serem ossau-iraty

Składniki: 4 filety z pstrąga 5 cebulek – dymek 75g sera istara ossau-iraty utarta skórka z cytryny 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: Włóż filety z pstrąga w posmarowane masłem naczynie żaroodporne, dopraw solą i pieprzem. Posyp filety skrojoną świeżą cebulą, utartym serem ossau-iraty i skórką z cytryny. Dodaj następnie dodaj śmietanę i włóż naczynie…

Ostrygi z piekarnika

Składniki: 12 ostryg 1 pęczek dymki 2 plastry boczku drobno pokrojone 2 łyżeczki sosu Worcester sok z ½ cytryny 1 łyżeczka sosu tabasko Sposób przyrządzenia: Wysmażyć na patelni bekon (boczek). Za pomocą nożyka oddzielić ostrygi od muszli. Muszle dokładnie wyszorować. Ostrygi ułożyć w połówce muszli. Dymkę drobno posiekać, posypać nią każdą ostrygę. Ostrygi ułożyć na…