Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z soczewicy i dymki Weroniki P

Składniki:

  • 400 g soczewicy
  • pęczek cebulki dymki

    Sos;

  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ćwierć łyżeczki startej skórki
  • sok z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki oleju

    Sposób wykonania:
    Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.
    W między czasie posiekać czosnek, który utrzeć razem z solą, sokiem i skórką z cytryny, miodem, musztardą po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej.
    Następnie odcedzona i przestygniętą soczewicę wymieszać z posiekaną dymką i polać sosem.
    Wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 godz.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronkę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *