
Składniki:
- 4 gruszki
- cytryna
- 3/4 l czerwonego wytrawnego wina
- 15 dag cukru
- laska cynamonu

Składniki: 1 kg prawdziwków 2 łyżki masła 2 łyzki sosu sojowego cebula sól pieprz ząbek czosnku Sposób wykonania; Grzyby oczyścić po czym pokroić na duże kawałki, które wrzucić na patelni z rozgzranym masłem. Dodać jeszcze sos sojowy oraz cebulę pokrojoną w krążki. Dusić na małym ogniu około 30 mniut. Po tym czasie dorpawić do smku…
Składniki: 1 kg suma 50 g cebuli 100 g włoszczyzny 30 g mąki 1/8 l śmietany sól 2 łyżki natka pietruszki cytryna Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar. Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą. Następnie sum odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które…
Składniki: 80 dkg gęsiej piersi sól, pieprz do smaku mielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, papryką i pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w…
Składniki: 1 kurczak ok 1 ½ kg 30 dkg śliwek węgierek 2 duże jabłka 1 duża cebula szklanka bulionu drobiowego szczypta majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, na rozgrzanym oleju , zrumienić kawałki…