Składniki: 6 marchewek, obranych i pokrojonych w słupki 2 bulwy kopru pokrojone wzdłuż na słupki 1 duża cebula pokrojona w półplasterki 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia szklankę wody, dodać pokrojone warzywa, sól, cukier i oliwę. Dusić…
Tag: duszone
Listy
Domowe przyprawy: Przyprawa 5 smaków Afrykańska
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki mielonego Ajwain 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy 1 łyżeczka nasion kopru alternatywnie z koprem włoskim Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Lekko podprażyć na suchej patelni. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Listy
Paprykarz z drobiowych żołądków w śmietanie
by Patrycja Kania • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 4 pomidory 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka mielonej słodkiej papryki liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek 1 szklanka śmietany sól Sposób przyrządzenia: Oczyszczone i umyte żołądki szczelnie ułożyć w garnku, dodać ziele, liść i pieprz, całość zalać wodą,…
Listy
Warzywna patelnia z rybnymi paluszkami
by Bożena Nowak • • 0 Comments
Składniki: 8 mrożonych paluszków 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 cukinie 2 ogórki konserwowe ¾ szklanki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, cukier, pieprz, słodka papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić w ćwiartki, cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić…
Listy
Słodkie ziemniaki smażone z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku
by Ewelina Kućmierczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków ½ szklanki pokrojonego w kostkę boczku 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu wytopić boczek, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć…