Składniki: ½ kg wołowiny zrazowej 1 bulion wołowy w kostce 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 3 łyżki mąki 10 pieczarek 1 duża cebula pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kostkę rozpuścić w ½ litrze gorącej wody. Mięso pokroić na 5 plastrów, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć mąką i pieprzem. Rozgrzać masło i olej, podsmażyć bitki na…
Tag: duszona
Listy
Duszona wołowina w czerwonym winie
by Weronika Błaszczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny szklanka bulionu wołowego z kostki 35 dkg leśnych grzybów szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 średnie cebule 2 marchewki 2 łyżki mąki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju 5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku szczypta tymianku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Cebule i czosnek…
Listy
Por zapiekany w sosie orzechowo serowym
by Paweł Kwasiborski • • 0 Comments
Składniki: 6 białych części pora 20 dkg tartego żółtego sera ½ szklanki mleka 10 dkg obranych orzechów włoskich sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia Pory umyć, oczyścić, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut, obsączyć. Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać ser, mieszając gotować aż ser się rozpuści. Orzechy drobno posiekać, dodać do mleka z serem, sos przyprawić…
Listy
Por w sosie orzechowym
by Paulina Ryńska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg białych części pora kilka zielonych liści pora 1b szklanka łuskanych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 1 papryczka chili 4 łyżki soku z granatów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, wypłukać. Zalać wrzątkiem i gotować, białe części 30 minut, liście 10 minut. Wyłożyć na durszlak, obsączyć. Białe części przekroić…
Listy
Surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem i jabłkiem
by Nikola Tyrakowska • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty włoskiej około 40 dkg 1 duży kiszony ogórek 1 duże kwaśne jabłko kilka łyżek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju cukier do smaku garść zielonego posiekanego koperku Sposób wykonania: Kapustę oczyścić poszatkować, posolić. Jabłka opłukać i razem z kiszonym ogórkiem zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W salaterce wymieszać kapustę z…