Składniki: 25 dkg fasolki szparagowej kilka pieczarek 1 łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić i wraz z trzonami pokroić w plastry. Fasolkę obrać, strączki przekroić na połowę. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, osolić, dodać fasolkę, gotować aż zmięknie, kilka minut przed końcem gotowania dodać pieczarki, odcedzić.…
Tag: duszona
Listy
Pory marynowane
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg białych części pora Marynata: 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 1 liść laurowy sól, pieprz, tymianek, kolendra – do smaku Sposób przyrządzania: Pory dokładnie wypłukać, oczyścić, zalać wrzątkiem na 5 minut. Po lekkim schłodzeniu ostrym nożem pokroić pora na kawałki o długości 3 cm. Składniki marynaty wymieszać w…
Listy
Sałatka jarzynowa w cebuli
by Ania • • 0 Comments
Składniki: 4 cebule 1 ogórek 2 pomidory 1 ugotowane na twardo jajko ½ szklanki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Ogórka obrać ze skóry, jajko ze skorupek. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połowę, usunąć…
Listy
Cebula faszerowana mięsem i ryżem
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg mielonego mięsa 8 cebul 2 łyżki posiekanego koperku i pietruszki 1 marchewka 2 szklanki ryżu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 32 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. W…
Listy
Czerwona cebula faszerowana tuńczykiem
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 duże cebule 15 dkg konserwowanego tuńczyka 2 szklanki mleka 2 łyżki gęstej śmietany kilka kaparów 4 łyżki tartego sera sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Cebule obrać, zalać gorącym mlekiem, odstawić na 10 minut, odcedzić, schłodzić. Używając cienkiego noża i łyżeczki wydrążyć środek cebuli. Tuńczyka obsączyć z zalewy, dodać posiekaną, wydrążoną część cebuli, śmietanę…