Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Por zapiekany w sosie orzechowo serowym

Składniki:

  • 6 białych części pora
  • 20 dkg tartego żółtego sera
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dkg obranych orzechów włoskich
  • sól, biały pieprz

    Sposób przyrządzenia

     Pory umyć, oczyścić, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut, obsączyć. Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać ser, mieszając gotować aż ser się rozpuści. Orzechy drobno posiekać, dodać do mleka z serem, sos przyprawić solą i pieprzem. Obgotowane pory ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polać przygotowanym sosem i zapiec przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *