Składniki: 1 kurczak cebula olej sól, pieprz suszone śliwki suszone morele rodzynki Sposób przyrządzenia: Suszone owoce zalać wrzątkiem, odstawić. Kurczaka umyć, osuszyć, opiec w piekarniku, podzielić na porcje. Porcje kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać olejem, obłożyć pokrojoną cebulą, wstawić do nagrzanego ( 180 stopni) piekarnika, po pięciu minutach dodać pokrojone suszone owoce i podlać…
Tag: drobiowy
Kurczak
Filet z kurczaka po saudyjsku
by Izunia • • 1 Comment
Składniki: 2 filety z kurczaka 2 jajka mąka kukurydziana 3 cebule 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 szklanka wody posiekany koperek i natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać sok z cytryny i odpowiednią ilość wody. Umyte piersi z kurczaka, podzielić na cienkie plastry, zamarynować na kilka godzin…
Drób
Kotlety pożarskie (przepis z komentarzem)
by Bahus • • 0 Comments
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych dań kuchni rosyjskiej są kollety. Bywają kotlety bite, naturalne (z cienkich plastrów baraniny, cielęciny lub wieprzowiny) i mielone (z mielonego mięsa wołowego, baraniego, wieprzowego, cielęcego). Oprócz tego kotlety przyrządza się z kury, z ryby, z dziczyzny, są także kotlety z buraków, z fasoli, z kapusty, z marchwi i wiele, wiele…
Kurczak
Kurczak w sosie śmietanowym
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak (ok. 1,4 kg) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, oprószyć odrobiną gałki, solą i pieprzem, odstawić na 15 min. Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki. Olej rozgrzać w brytfannie. Kurczaka zrumienić, podlać…
Kurczak
Filety z kurczaka z morelami
by Bal Lada • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z kurczaka suszone morele – po 2,3 na każdego fileta w zależności od wielkości + 6,7 na sos 1/4 kostki masła 100 ml. słodkiej 30% śmietany Produkty Kamis: przyprawa do kurczaka – do posypania filetów z jednej strony zioła prowansalskie – 2 łyżeczki pieprz cytrynowy – do smaku rosół z kury –…