Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- suszone morele – po 2,3 na każdego fileta w zależności od wielkości + 6,7 na sos
- 1/4 kostki masła
- 100 ml. słodkiej 30% śmietany
Produkty Kamis:
- przyprawa do kurczaka – do posypania filetów z jednej strony
- zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
- pieprz cytrynowy – do smaku
- rosół z kury – 1 kostka
- sól ziołowa – do smaku
Inne:
- folia aluminiowa
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
Filety bardzo delikatnie rozbić, z jednej strony posypać przyprawą do kurczaka. Masło rozetrzeć z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem cytrynowym i solą ziołową, podzielić na 2 części. Drugą stronę filetów nasmarować jedną częścią masła, na środku ułożyć morele i zawinąć jak roladki, spiąć wykałaczką. Folie aluminiową przyciąć tak żeby zawinąć każdy filet osobno, wcześniej smarując folie pozostałym masłem. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min. w temp. 180 stopni C. Pozostałe morele ugotować do miękkości w rosołku z dodatkiem 1 łyżeczki ziół prowansalskich, zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Upieczone roladki z filetów, polane sosem morelowym najlepiej smakują z ryżem ugotowanym na sypko i przyprawionym szafranem Kamis.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Bal Lada