Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 jajka
- mąka kukurydziana
- 3 cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody
- posiekany koperek i natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać sok z cytryny i odpowiednią ilość wody. Umyte piersi z kurczaka, podzielić na cienkie plastry, zamarynować na kilka godzin w przygotowanej marynacie. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, zeszklić na maśle. Zieleninę drobniutko posiekać. Z jajek, cebuli, zieleniny i mąki kukurydzianej przygotować ciasto troszkę gęściejsze niż ciasto naleśnikowe, przyprawić solą i pieprzem. W cieście moczyć wyjęte z marynaty plastry z piersi i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ryżem na sypko lub frytkami z dodatkiem surówek.
1 comment for “Filet z kurczaka po saudyjsku”