Składniki:
- dorsz 1/2 kg
- olej 5 łyżek
- koncentrat pomidorowy 5 łyżek
- woda 1 szklanka
- ocet 1/2 szklanki
- cebula 1 sztuka
- cukier 1 łyżeczka
- listek laurowy
- ziele agnielskie
- pieprz
- sól
- zielenina
Ryba: dorsz 60 dag mąka pszenna 3 dag olej 40 ml sól natka pietruszki Sos: olej 50 ml marchewka 25 dag pietruszka 10 dag seler 15 dag cebula 10 dag koncentrat pomidorowy 10 dag musztarda 1 łyżeczka cukier papryka słodka mielona ziele angielskie liść laurowy sól pieprz zielenina Sposób przyrządzenia: Filety rybne z dorsza należy…
Składniki: 500 g dorsza 1 ½ szkl. twarogu 3 łyżki masła 3 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka tartej bułki sól Sposób wykonania: Oczyszczonego dorsza oprószyć solą po czym ugotować w niewielkiej ilości wody. W między czasie posiekać cebule zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Następnie twaróg rozetrzeć z łyżką masła oraz solą. Ziemniaki obrać i pokroić…
Składniki: 1 kg dorsza 2-3 ziemniaki 3 szkl. mleka 7 łyżek masła 2-3 jajka ½ szkl. posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Dorsza wypatroszyć i oczyścić po czym zalać go niewielką ilością osolonej wody i ugotować. Następnie rybę odcedzić, usunąć ości i pokroić na mniejsze kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Ziemniaki ugotować po czym…
Składniki: 1,5 kg dorsza 20 ziemniaków 4-6 jajek 12 łyżek masła 2-3 łyżki bulionu łyżka posiekanego koperku sól Sposób wykonania: Dorsza oczyścić po czym zalać niewielką ilością osolonej wody i ugotować. W między czasie ugotować również jajka na twardo po czym posiekać, wymieszać z masłem oraz bulionem. Doprowadzić do zagotowania i polać odcedzonego dorsza. Przed…