Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe wypieki

Bułki drożdżowe -jagodzianki

Składniki: 1kg mąki ½ litra mleka kostka drożdży(10dag) 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4jajka niepełna szklanka oleju szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zrobić rozczyn, drożdże, odrobinę mleka ciepłego i cukru (pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć).Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko podgrzane (nie może być gorące ) rozczyn, wszystko wlać do maki , dać…

Mój gofrowy świat III

Cienkie gofry maślane Składniki: 25 dkg mąki 17, 5 dkg rozpuszczonego masła śmietankowego 15 dkg cukru 1 jajko ½ szklanki ciepłej wody cynamon lub inny smak Sposób przyrządzenia: Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło, wodę z cukrem i jajko zmiksować, dodawać partiami mąkę, cynamon i odstawić po zmiksowaniu na 2 godziny. Po upieczeniu gofra zwinąć…

Mój gofrowy swiat II

Gofry z curry Składniki: 24 dkg mąki 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny 4 jajka 350 ml maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki curry szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę, a pod koniec miksowania dodać sól i curry. Gofry z papryką…

Mój gofrowy świat I

Przyjaciółki znając moje kulinarne upodobania, od swoich znajomych, z zagranicznych wojaży dostarczały mi przepisy na gofry i dodatki do nich. To dzięki nim moje gofry mają przeróżne kształty i smaki. Dziękuję im tą drogą.
Do przyrządzenia gofrów używamy produktów świeżych, dobrego gatunku. Miksujemy długo i dokładnie, aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza, co zapewnia, że gofry będą pulchne. Stopień wypieczenia pozostawiam Waszym gustom. Z podanej ilości składników uzyskamy 6 do 10 gofrów w zależności od gofrownicy. Gofry podajemy solo, obsypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną i wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Propozycję na dodatki podam w ostatniej części tej gofrowej” sagii”. Nie zapominajcie o mieszaniu ciasta przed nalaniem do gofrownicy.