Składniki:
- 1kg mąki
- ½ litra mleka
- kostka drożdży(10dag)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4jajka
- niepełna szklanka oleju
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Zrobić rozczyn, drożdże, odrobinę mleka ciepłego i cukru (pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć).Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko podgrzane (nie może być gorące ) rozczyn, wszystko wlać do maki , dać szczyptę soli i wyrabiać, w czasie wyrabiania wlewać olej. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie formować małe bułeczki, spłaszczyć włożyć w środek jagody. Zima mogą być mrożone. Często takie daje, zlepić i zostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok. 10minut. Można posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać cukrem przed upieczeniem Piekarnik nastawić na 180-200 stopni i pieczemy na złoty kolor. Bułki można nadziewać dowolnym farszem i owocami.