Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Żel cytrynowo miodowy

Składniki: 6 cytryn 2,5 szklanki płynnego miodu środek żelujący Sposób przyrządzenia: Z cytryn obetrzeć na drobnej tarce 4 łyżeczki skórki, wycisnąć sok. Sok przecedzić. W rondlu wymieszać miód, sok z cytryny, skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę, dodać środek żelujący w ilości zalecanej przez producenta, gotować kolejną minutę usuwając tworzącą się pianę. Gorącym…

Żel czosnkowy

Składniki: ½ szklanki posiekanego czosnku 2 szklanki białego octu winnego 3 szklanki wody środek żelujący 5,5 szklanki cukru ¼ łyżeczki oleju 3 krople zielonego barwnika spożywczego Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet, dodać czosnek, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Przelać do szklanej miski, odstawić na 24 godziny. Mieszankę przecedzić, wyciskając czosnek. Do…

Dżem paprykowo jabłkowy

Składniki: ½ szklanki musu jabłkowego ½ szklanki marmolady pomarańczowej 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 drobno posiekana ostra papryka 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubych ściankach (idealny byłby żeliwny) wymieszać wszystkie składniki. Smażyć mieszając aż papryka zupełnie zmięknie. Przetrzeć przez sito lub zmiksować w blenderze. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać zamknięte…

Pieczone, aromatyczne mini marchewki

Składniki: 1 kg oczyszczonych mini marchewek 2 łyżki oliwy 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru szczypta mielonego kminku ½ łyżeczki soli szczypta mielonego cynamonu 3 łyżki rodzynek 3 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki sok z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: W naczyniu żaroodpornym wymieszać marchewki, oliwę, czosnek, cukier, kminek, cynamon i sól. Dokładnie wymieszać.…