Składniki:
- ½ szklanki posiekanego czosnku
- 2 szklanki białego octu winnego
- 3 szklanki wody
- środek żelujący
- 5,5 szklanki cukru
- ¼ łyżeczki oleju
- 3 krople zielonego barwnika spożywczego
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia ocet, dodać czosnek, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Przelać do szklanej miski, odstawić na 24 godziny. Mieszankę przecedzić, wyciskając czosnek. Do octu dodać 3 szklanki wody, środek żelujący w ilości zalecanej przez producenta, doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, olej, gotować 2 minuty usuwając wytwarzającą się pianę. Dodać barwnik spożywczy, wymieszać. Gorącym wywarem napełniać sterylne słoiczki, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut.