Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Dżem śliwkowy z octem balsamicznym i bazylią

Składniki: 5 szklanej obranych, pokrojonych śliwek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki octu balsamicznego środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem bazylii. Dusić mieszając przez około 60 minut, dodać środek żelujący w sposób zalecany przez producenta i bazylię, wymieszać. Gorącym dżemem napełniać sterylne słoiczki, szczelnie zamknąć.  Pasteryzować 10 minut.…

Pikantny dżem z papryki, czereśni, imbiru i jabłka

Składniki: 4 pokrojone drobno ostre papryki 1 duże, kwaśne jabłko, oczyszczone, pokrojone w kostkę 1 kg czereśni bez pestek, rozdrobnione 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki octu jabłkowego 1,5 łyżeczki tartego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić…

Pikantny dżem pomidorowo brzoskwiniowy

Składniki: 2,5 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu pomidorów 2,5 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę brzoskwiń 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego rozmarynu ½ łyżeczki mielonego pieprzu szczypta mielonego chili środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem rozmarynu, pieprzu i chili. Zawartość rondla doprowadzić…

Żel winogronowy

Składniki: 1 litr zagęszczonego soku z winogron 1 szklanka wody środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia sok winogronowy i wodę, gotować powoli 5 minut, dodać cukier do smaku, gotować aż cukier się rozpuści. Dodać środek żelujący wg wskazań producenta, gotować jeszcze 1 minutę. Usunąć wytwarzającą się pianę. Gorącym wywarem napełniać sterylne słoiczki,…