Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Wielkanocny chrzan w occie

Składniki: 30 dkg świeżo utartego chrzanu 1 szklanka octu spirytusowego 2 szklanki wody 1 łyżka cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Chrzan zalać w misce szklanką wrzątku, odstawić przykryty aż wystygnie. Dodać ocet, cukier, sól, wymieszać i odstawić na 15 minut. Tak przygotowany chrzan obsączyć z nadmiaru płynu i przełożyć do czystych, szczelnie zamykanych słoiczków.

Frytki ze słodkich ziemniaków pieczone z ziołami

Składniki: 2 duże słodkie ziemniaki, obrane, pokrojone we frytki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego, pokruszonego estragonu 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki szczypta mielonego kminku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać umyte i osuszone frytki z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec…

Pikantny dżem z moreli i papryki

Składniki: 4,5 szklanki obranych, drobno pokrojonych moreli 1 ostra, drobniutko pokrojona papryka ½ drobno pokrojonej czerwonej papryki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki środek żelujący Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki . Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 90 minut mieszając. Dodać środek żelujący (wg przepisu producenta) i…