Składniki: 4 dojrzałe pomidory 4 łyżki oliwy 5 rozgniecionych ząbków czosnku tarty parmezan Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić wzdłuż na połowę, wykroić zdrewniałe końcówki szypułek. Rozgnieciony w prasce czosnek wymieszać z oliwą. Pomidory ułożyć na aluminiowej tacce do grillowanie, polać oliwą z czosnkiem, posypać serem i posiekanym koperkiem. Piec na średnio nagrzanym grillu aż ser się…
Tag: dodatek
Listy
Mus z wędzonego łososia
by Joanna Samek • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg wędzonego łososia 2 łyżki gęstej śmietany 20 dkg twarogu śmietankowego sok z połowy cytryny ½ łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz kawior do dekoracji Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić w kostkę, w blenderze zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny, twaróg, śmietanę, sól i pieprz, zmiksować całość. Wyłożyć pulchny mus do miseczki, dodać…
Listy
Sos wiśniowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg wiśni bez pestek 1,5 szklanki wody 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: W rondlu wiśnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż wiśnie zaczną się rozpadać, przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, mieszając doprowadzić do wrzenia, a…
Listy
Sos mleczno waniliowy
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 litr mleka 4 dkg masła 4 dkg mąki 12 dkg cukru 1 laska wanilii Sposób przyrządzenia: Laskę waniliową przekroić wzdłuż na połowy, używając łyżeczki „ wyskrobać” z wanilii miąższ wraz z drobnymi nasionami. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając. Nie dopuszczać aby mąka zaczęła się rumienić. Dodać zimne mleko,…