Składniki:
- 1 kg oczyszczonych mini marchewek
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- szczypta płatków chili
- kilka listków mięty
- 5 cm laska cynamonu
- 1 posiekany ząbek czosnku
- ¼ szklanki pokrojonych na połówki czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka ostu ryżowego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać marchewkę i kolejne 8 składników, dusić pod przykryciem 15 minut, odcedzić zachowując wywar. Wywar gotując zredukować do objętości ¼ szklanki, dodać miętę i cynamon, gotować chwilę, dodać marchewkę z dodatkami (z sita) oliwę, ocet, oliwki. Gotować 1 minutę i podawać.