Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Surówka z białej kapusty z rzodkiewką i miętą

Składniki: ½ cienko poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry rzodkiewki ½ szklanki posiekanej dymki 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki drobno pokrojonych listków mięty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem mięty. Odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Przed podaniem posypać…

Kapusta duszona z sokiem z pomarańczy i żurawiną

Składniki: 1 biała kapusta cienko poszatkowana 3 łyżki oliwy 5 dkg suszonych żurawin 1 łyżeczka otartej z pomarańczy skórki ¾ szklanki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu szczypta tartej gałki muszkatołowej 3 łyżki masła ocet ryżowy lub sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę,…

Surówka z białej kapusty na sposób azjatycki

Składniki: 2 szklanki cienko posiekanej kapusty 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka słodko ostrego sosu chili 1 łyżeczka tartego imbiru ¼ łyżeczki płatków chili ½ szklanki pokrojonej „w zapałkę” żółtej papryki ½ szklanki pokrojonej „w zapałkę” marchewki ¼ szklanki posiekanej dymki Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać wszystkie składniki,…

Sos żurawinowy na bazie topionego serka

Składniki: 10 dkg śmietankowego serka topionego 10 dkg zmiksowanych żurawin 50 ml śmietany kremowej sól, biały pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: W małym rondlu o grubym dnie podgrzewać serek z odrobiną wody aż stanie się płynny, dodać żurawiny, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku. Przed podaniem przecedzić przez…