Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta duszona z sokiem z pomarańczy i żurawiną

Składniki:

    • 1 biała kapusta cienko poszatkowana
    • 3 łyżki oliwy
    • 5 dkg suszonych żurawin
    • 1 łyżeczka otartej z pomarańczy skórki
    • ¾ szklanki soku z pomarańczy
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej
    • 3 łyżki masła
    • ocet ryżowy lub sok z cytryny do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu rozgrzać oliwę, dodać kapustę, smażyć na średnim ogniu 5 minut stale mieszając. Dodać żurawinę i pozostałe składniki, dusić 10 minut mieszając, zakwasić, skorygować smak solą i pieprzem, wymieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *