Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do warzyw

Puree ziemniaczane

Składniki: • ziemniaki 50-80 dkg • śmietanka słodka 75 ml • masło z lodówki 5 dkg • gałka muszkatołowa do smaku • sól do smaku • pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu gdy będą prawie ugotowane. Gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy ciepłą śmietankę, masło, sól, pieprz…

Krem cukiniowy

Składniki:
• cukinia 2 sztuki
• marchew 2 sztuki
• pietruszka korzeń 1 sztuka
• por 1/2 całego
• seler 1/2 bulwy
• kostka bulionowa 1 sztuka


Sposób przyrządzenia:
Wszystko kroimy i gotujemy ok. 15 minutek z kostka rosołową warzywną w 1 litrze wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Studzimy i miksujemy.

Surówka colesław Eweliny

Składniki: • kapusta biała 1/2 główki • marchewka 2 sztuki • cebula 1 sztuka • majonez kielecki 1/2 słoiczka średniego • cukier puder 1 łyżeczka • mleko 2 łyżki • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę tarkujemy na tarce o dużych oczkach – jest lepsza, niż poszatkowana tradycyjnie. Obieramy marchewki i też je…

Kaszka kuskus po chińsku

Składniki: • kaszka kuskus 20 dkg • sos sojowy 1 łyżka • bambus zapałki 1/2 słoika • mieszanka chińska 1/2 opakowania • imbir świeży 1 łyżka • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kaszkę zalewamy bulionem. Mieszankę smażymy na patelni, dodajemy bambus i imbir. Podlewamy lekko sosem sojowym. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy ją…

Kopytka Eweliny

Kopytka możemy podać na słodko z masłem i cukrem lub z cynamonem, albo z koktajlem owocowym jagodowym lub truskawkowym. Albo z podsmażoną cebulką z boczkiem. Obie wersje są równie smaczne.

Składniki:
• ziemniaki ugotowane 1 kg
• jajko 1 sztuka
• sól szczypta
• mąki ile zabierze ciasto