Składniki: 1 laska cynamonu 1 gałka muszkatołowa 1,5 łyżki kardamonu 1,5 łyżki kminku 1,5 łyżki ziaren pieprzu ½ łyżki goździków Sposób przyrządzenia: Gałkę muszkatołową i cynamon rozkruszyć na mniejsze kawałki. Grubą, czystą i suchą patelnie podgrzać, dodać wszystkie składniki przyprawy, podgrzewać aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane składniki zemleć w młynku. Przechowywać w czystym, szczelnie…
Tag: do warzyw
Dodatki
Smalczyk z pestkami dyni i słonecznika
by Kamila M • • 0 Comments
Składniki: słonina, podgardle, boczek ( w tych samych ilościach) majeranek pestki dyni słonecznik czosnek Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, którą wytopić na rozgrzanej patelni, po czym wrzucić rozgnieciony czosnek oraz posiekane pestki i majeranek. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z razowym chlebem. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kamila M
Bliny
Bliny piwne Pauliny
by Paulina L • • 0 Comments
Składniki: 45 dag pszennej mąki 1,5 szkl. jasnego piwa 2 łyżeczki cukru ½ szkl. kwaśnej śmietany sól tłuszcz Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem cukrem, wówczas dodać piwo oraz przesianą mąkę. Całość dokładnie wyrobić po czym dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem soli, delikatnie połączyć. Z ciasta formować małe bliny, które smażyć na rozgrzanym…
Bliny
Śmietanowe bliny
by Oliwia • • 0 Comments
Składniki: 50 dag przesianej mąki 2 szkl. śmietany 4 jajka sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Śmietanę ubić razem z żółtkami po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę oraz 1 łyżkę cukru. Następnie białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, wówczas dodać ją do masy śmietanowej. Całość dokładnie ale delikatne wymieszać. Z powstałego ciasta…
Dodatki
Ziemniaki nacinane
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • ziemniaki równej wielkości 1-2 na osobę • masło 2 łyżki • olej roślinny 2 łyżki • czosnek granulowany 1-2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki musimy dobrze wyszorować i nacinamy od góry. Najlepiej połóżcie ziemniaki i zobaczcie jak będzie "stał" i następnie połóżcie go na drewnianą łyżkę i nacinajcie od góry do momentu gdzie jest…