Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do ryb

Śmietanowe bliny

Składniki: 50 dag przesianej mąki 2 szkl. śmietany 4 jajka sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Śmietanę ubić razem z żółtkami po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę oraz 1 łyżkę cukru. Następnie białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, wówczas dodać ją do masy śmietanowej. Całość dokładnie ale delikatne wymieszać. Z powstałego ciasta…

Ziemniaki nacinane

Składniki: • ziemniaki równej wielkości 1-2 na osobę • masło 2 łyżki • olej roślinny 2 łyżki • czosnek granulowany 1-2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki musimy dobrze wyszorować i nacinamy od góry. Najlepiej połóżcie ziemniaki i zobaczcie jak będzie "stał" i następnie połóżcie go na drewnianą łyżkę i nacinajcie od góry do momentu gdzie jest…

Puree ziemniaczane

Składniki: • ziemniaki 50-80 dkg • śmietanka słodka 75 ml • masło z lodówki 5 dkg • gałka muszkatołowa do smaku • sól do smaku • pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu gdy będą prawie ugotowane. Gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy ciepłą śmietankę, masło, sól, pieprz…

Krem cukiniowy

Składniki:
• cukinia 2 sztuki
• marchew 2 sztuki
• pietruszka korzeń 1 sztuka
• por 1/2 całego
• seler 1/2 bulwy
• kostka bulionowa 1 sztuka


Sposób przyrządzenia:
Wszystko kroimy i gotujemy ok. 15 minutek z kostka rosołową warzywną w 1 litrze wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Studzimy i miksujemy.

Surówka colesław Eweliny

Składniki: • kapusta biała 1/2 główki • marchewka 2 sztuki • cebula 1 sztuka • majonez kielecki 1/2 słoiczka średniego • cukier puder 1 łyżeczka • mleko 2 łyżki • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę tarkujemy na tarce o dużych oczkach – jest lepsza, niż poszatkowana tradycyjnie. Obieramy marchewki i też je…