Składniki: 1 szkl. bakalie ¾ kostki masła 20 dag białego twarogu 1 szkl. cukru pudru 3 jajka 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 op. cukru waniliowego ½ szkl. gęstej śmietany tłuszcz do formy przetarte biszkopty do formy Sposób wykonania: Masło, ser oraz cukier puder dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać…
Tag: do kawy
Listy
Jabłecznik Marzeny
by Marzena Pindor • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. rozdrobnionych biszkoptów łyżka masła 2/3 szkl. cukru jajko łyżeczka cukru waniliowego 1 szkl. gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 l obranych jabłek tłuszcz do formy kruszonka: ½ kostki masła ¾ szkl. mąki ½ szkl. cukru łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Miękkie masło wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.…
Listy
Szarlotka z plasterkami jabłka
by Gosia Rogalińska • • 0 Comments
Składniki: ½ kostki masła 1 szkl. cukru pudru 3 jajka 1 szkl. mąki tortowej ½ szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka szczypta cynamonu tłuszcz do formy cukier puder do posypania Sposób wykonania; Tłuszcz utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka, obie mąki oraz…
Listy
Szarlotka cesarska
by Magda Rzeźnicka • • 0 Comments
Listy
Piramida z gruszek
by Weronika Kalicińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg gruszek 2/5 kostki masła 9 łyżek cukru 10 dag rodzynek łyżeczka cynamonu masło andrut Sposób wykonania: Na dnie okrągłej formy wyłożyć dopasowany andrut. Ułożyć na nim plasterki gruszki, które posypać cukrem, cynamonem oraz połową rodzynek i połową utartego masła. Ponownie rozłożyć plasterki gruszki, cukier, cynamon i resztę rodzynek. 3 warstwa to ponownie…