Składniki:
- ½ kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szkl. mąki tortowej
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania;
Tłuszcz utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka, obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wyrobić pod koniec dodając jeszcze śmietanę.
Powstałe ciasto przełożyć na dno formy wysmarowanej tłuszczem.
Na nim układamy obrane jabłka pokrojone w cienkie plasterki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.