Składniki:
- 8 jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ szkl. deserowego białego wina
- 2 łyżki rodzynek
- 1 ½ szkl. mąki
- ½ kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
- filiżanka orzechów
- filiżanka cukru
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Jabłka pokroić na cwairatki które wyłożyć na dnie formy wysmarowanej obficie tłuszczem.
Posypać je rodzynkami, cukrem oraz cukrem waniliowym i polać całość winem.
Następnie masło utrzeć razem z cukrem oraz mąka.
Powstałe ciasto pokruszyć i posypać jabłka, tak aby całe były przykryte.
Na kruszonce posypać jeszcze posiekane orzechy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut.