Składniki:
- 2 szkl. rozdrobnionych biszkoptów
- łyżka masła
- 2/3 szkl. cukru
- jajko
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 l obranych jabłek
- tłuszcz do formy
kruszonka:
- ½ kostki masła
- ¾ szkl. mąki
- ½ szkl. cukru
- łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
Miękkie masło wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Następnie make, śmietanę, jajko, cukier oraz cukier waniliowy dokładnie wyrobić po czym dodać posiekane jabłka.
Całość wymieszać i przełożyć do formy.
Składniki podane na kruszonkę zagnieść ze sobą po czym powstałe ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 55 minut.