Składniki: 1 kg jabłek 2/5 kostki masła 9 łyżek cukru 10 dag rodzynek łyżeczka cynamonu masło andrut Sposób wykonania: Na dnie okrągłej formy wyłożyć dopasowany andrut. Ułożyć na nim plasterki jabłka, które posypać cukrem, cynamonem oraz połową rodzynek i połową utartego masła. Ponownie rozłożyć plasterki jabłka, cukier, cynamon i resztę rodzynek. 3 warstwa to ponownie…
Tag: do kawy
Listy
Gruszki na sypkim cieście
by Bożena Linowska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 szkl. bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki masła 2 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki mielonego cynamonu 7 gruszek tłuszcz do formy Sposób wykonania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz tartą bułkę wymieszać ze sobą po czym połowę sypkiego ciasta ugnieść na dnie formy wysmarowanej…
Listy
Gorąca szarlotka
by Krystyna Ruszczyńska • • 0 Comments
Listy
Szarlotka pani domu
by Olga Rzepczyńska • • 0 Comments
Listy
Aromatyczna szarlotka
by Halina Szlęk • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 2/3 kostki masła ½ szkl. cukru pudru 1 op. cukru waniliowego żółtko wysmażony mus jabłkowy cukier do posypania 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do formy Sposób wykonania: Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, cukier puder, cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrobić po czym owinąć ciasto w folię aluminiowa i…