Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kostki masła
- 2 op. cukru waniliowego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 7 jabłek
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz tartą bułkę wymieszać ze sobą po czym połowę sypkiego ciasta ugnieść na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Na nim rozłożyć obrane jabłka pokrojone w kosteczkę. wymieszane z cynamonem oraz cukrem waniliowym.
Przykryć je resztą sypkiego ciasta.
Wierzch posypać wiórkami masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut. Szarlotka idelane pasuje do zimnych lodów.