Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- kostka masła
- łyżka spirytusu
- 1 l jabłek startych na tarce
- filiżanka rodzynek
- łyżeczka mielonego cynamonu
- cukier puder
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Jajka, masło, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia dokładnie zmiksować po czym dokładnie wyrobić.
¾ ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Następnie jabłka wymieszać z rodzynkami i cynamonem po czym rozsypać je na cieście.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.