Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka pani domu

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • kostka masła
  • łyżka spirytusu
  • 1 l jabłek startych na tarce
  • filiżanka rodzynek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Jajka, masło, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia dokładnie zmiksować po czym dokładnie wyrobić.
    ¾ ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Następnie jabłka wymieszać z rodzynkami i cynamonem po czym rozsypać je na cieście.
    Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *