Składniki: 5 słodkich ziemniaków ½ szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanka wody ¼ szklanki wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie rumienić.…
Tag: deserowe
Listy
Pierożki z owocami, lukrowane
by Justyna • • 0 Comments
Ciastka
Ciastka kokosanki Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wiórek kokosowych ½ kg cukru 8 jajek sól tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia: Do miski wbijamy żółtka dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Obydwa składniki łączymy razem i powoli dodajemy wiórki kokosowe delikatnie mieszając. Na blachę wykładamy natłuszczoną folię aluminiową. Łyżką…
Ciastka
Marcepanowe kulki
by Wanda Marszałkowska • • 0 Comments
Składniki: cukier puder cukier waniliowy aromat rumowy 25 dkg ugotowanych ziemniaków Sposób przyrządzenia: Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki ostudzić i zmielić. Przełożyć do miski i dodać tyle cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym tak aby masa zrobiła się gęsta. Do masy dodać kilka kropli aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać, formować kulki. Kukli można obtoczyć w…
Desery
Domowa chałwa o rumowym smaku
by Michał Karasek • • 0 Comments
Składniki: 13 dkg masła 1,5 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny olejek rumowy 2 szklanki wody ½ szklanki orzechów arachidowych Sposób przyrządzenia: W rondelku zagotować wodę i cukier do konsystencji śmietanki. W drugim rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić kaszę manną, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały tłuszcz, i nabierze złocistego koloru. Do…