Składniki:
- 13 dkg masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- olejek rumowy
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki orzechów arachidowych
Sposób przyrządzenia:
W rondelku zagotować wodę i cukier do konsystencji śmietanki. W drugim rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić kaszę manną, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały tłuszcz, i nabierze złocistego koloru. Do kaszy wlać syrop cukrowy, dodać olejek rumowy i dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Do natłuszczonej formy przełożyć masę i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Następnie przełożyć do miseczki i ugnieść. Przybrać połówkami orzechów włoskich. Włożyć do lodówki na około jedną godzinę.