Składniki: ½ kg wiórek kokosowych ½ kg cukru 8 jajek sól tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia: Do miski wbijamy żółtka dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Obydwa składniki łączymy razem i powoli dodajemy wiórki kokosowe delikatnie mieszając. Na blachę wykładamy natłuszczoną folię aluminiową. Łyżką…
Tag: cukierki
Ciastka
Marcepanowe kulki
by Wanda Marszałkowska • • 0 Comments
Składniki: cukier puder cukier waniliowy aromat rumowy 25 dkg ugotowanych ziemniaków Sposób przyrządzenia: Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki ostudzić i zmielić. Przełożyć do miski i dodać tyle cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym tak aby masa zrobiła się gęsta. Do masy dodać kilka kropli aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać, formować kulki. Kukli można obtoczyć w…
Desery
Domowa chałwa o rumowym smaku
by Michał Karasek • • 0 Comments
Składniki: 13 dkg masła 1,5 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny olejek rumowy 2 szklanki wody ½ szklanki orzechów arachidowych Sposób przyrządzenia: W rondelku zagotować wodę i cukier do konsystencji śmietanki. W drugim rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić kaszę manną, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie cały tłuszcz, i nabierze złocistego koloru. Do…
Desery
Pianka w czekoladzie
by Roman Zambrzycki • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka 2 galaretki o ulubionym smaku 1 tabliczka czekolady Sposób przyrządzenia: Mleko w puszce włożyć do lodówki i schłodzić. Z połowy wody przewidzianej na opakowaniu według przepisu rozpuścić galaretkę. Włożyć do lodówki żeby lekko stężała. Po tym czasie miksujemy tężejącą galaretkę dodając schłodzone mleko. Wlewamy do foremki i odkładamy do…
Ciastka
Domowe krówki
by Daria Kabacińska • • 0 Comments
Składniki: Puszka mleka skondensowanego słodkiego 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 25 dkg ciastek biszkoptowych tłuszcz do formy Sposób przyrządzenia: Ciastka drobniutko pokruszyć blenderem. Do rondelka wlać skondensowane mleko, kakao i masło. Lekko podgrzewać mieszając na niewielkim ogniu, aż masa będzie się odrywać od dna rondelka. Masę lekko ostudzić, dodać uprzednio rozkruszone biszkopty, dokładnie wymieszać.…