Składniki:
- 25 dkg margaryny
- 25 dkg mąki pszennej
- 8 kwaśnych jabłek
Lukier:
- białko jajka
- 25 dkg cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, margarynę zmielony ser zagnieść na stolnicy. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Umyte, obrane, jabłka kroimy w kostkę. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, na każdy układać jabłka i zlepić pierożki. Piec w mocno nagrzanym piekarniku około 30 minut na złoty kolor. Białko ubić na sztywną pianę dodać cukier i ucierać, aż powstanie gęsta masa. Po pięciu minutach dodać mąkę ziemniaczaną. Pierożki wyjąć z piekarnika , każdy posmarować lukrem, ułożyć na talerzach podawać gorące.