Składniki: 1 kg piersi z kurczaka lub indyka sok z jednej cytryny skórka z otartej cytryny sok z jednej pomarańczy 3-4 łyżki płynnego miodu mielona ostra papryka sól oliwa Sposób przyrządzenia: Filety dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić. Przygotować marynatę. Sok z pomarańczy ,cytryny i otartej skórki z cytryny doprawić miodem, papryką i…
Tag: danie z drobiu
Piersi z kurczaka
Piersi kurczaka w sosie jabłkowym
by Roman Ślusarski • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi indyka 2/3 szkl. nalewki jabłkowej 2/3 szkl. bulionu ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżki mleka 2/3 szkl. śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać go bulionem oraz nalewka, dodać jeszcze zioła oraz sól…
Indyk
Zapiekanka z indyka w winie
by Ptryk Wichrowski • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi indyka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanego oregano ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zarumienić na rozgrzanym oleju po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.…
Drób
Chrupiące złociste udka
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 udek z kurczaka ½ szklanki mąki szklanka płatek kukurydzianych szklanka bułki tartej sól, przyprawa do kurczaka ostra i słodka papryk czerwona olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzenia: Udka dokładnie umyć osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć papryką, przyprawą do kurczaka i osolić. Odstawić na godzinę. Płatki kukurydziane przekręcić przez maszynkę, wymieszać z tartą bułką,…
Kurczak
Pieczony kurczak z figami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kurczak 10 sztuk fig 2 cebule 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka ostrej papryki , lub szczypta chilii 1 łyżeczka pieprzu sól, 2 łyżki octu 4 łyżki oliwy 2-3 liście laurowe Sposób wykonania: W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę dodajemy posiekany czosnek…