
Składniki:
• 4 nóżki z kurczaków
• 2 duże strąki świeżej papryki
• łyżeczka mielonej ostrej papryki
• 2 – 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju
• 2 dag masła
• łyżka usiekanej zieleniny
• sól, pieprz

Składniki: • gęś • łyżka szałwii suszonej • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej • sól, pieprz nadzienie: • 50 dag kaszy gryczanej • 20 dag boczku wędzonego • 5 dag rodzynków • pęczek natki pietruszki • cebula • sól Sposób przyrządzenia: Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę…
Składniki: • gęsie udka • 1,5 dag mąki • tłuszcz gęsi • majeranek • mała główka kapusty • 2 jabłka Sposób przyrządzenia: Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć mąką i majerankiem, włożyć do rondla i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i gotować. Gdy mięso jest miękkie, dodać główkę poszatkowanej kapusty i…
Składniki: • kaczka około 1/2 kg • 3 ząbki czosnku • 6 – listków świeżej szałwi • łyżka igieł rozmarynu • kiść winogron • szklanka białego wina • 3 łyżki masła • łyżka mąki • 1,2 szklanki bulionu z kostki • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, posiekać. Szałwię drobno…
Składniki: • 50 dag piersi z indyka • 2 jabłka • 2 cebule • 2 banany • 2 żółtka • szklanka ryżu • szklanka bulionu z kostki • szklanka śmietany – 18proc. • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego • 4 łyżki oliwy • łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej • łyżka wiórków kokosowych • łyżeczka drobno posiekanej…