Skład: 1czerstwa bułeczka 1główka kapusty włoskiej 1cebula 1ząbek czosnku 50dag mięsa mielonego 1jajko 10dag śmietany kremówki 4gałązki tymianku 30dag plasterków wędzonego boczku. Sposób przyrządzenia: Bułeczkę namoczyć w wodzie.Wyciąć głąb z kapusty i pojedynczo zdjąć liście.Obgotować je (5 min.)w osolonej wodzie.Wyjąć,osączyć. Odciśniętą bułeczkę wymieszać z mięsem,posiekaną cebulą i czosnkiem.Przyprawić posiekanym tymiankiem,solą i pieprzem. Spód formy wyłożyć…
Tag: dania półmięsne
Półmięsne
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
by gabi_abc • • 1 Comment
Naleśniki: 1 mała pomarańcza 15 dag. mąki 3 jajka 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 150 g. masła 1.5 szklanki mleka margaryna do smażenia Nadzienie: 5 dymek 25 dag. pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 50 dag. filetów z kurczaka 2 łyżki oleju 200 g. śmietany 22% sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Pomarańczę dobrze umyć.…
Półmięsne
Fasolka szparagowa z kiełbasą
by Krystyna • • 0 Comments
Skład: 600 g zielonej fasolki szparagowej, 30dkg kielbasy 80 ml oliwy, 6 zabkow czosnku, 150 g tartej bulki, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Młoda zielona fasolkę, opłukac, odciać końce, usunać włókna. Fasolke pokroic w kawalki dlugosci 4 cm. Czosnek obrac, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmazyć, czosnek obrać posiekać, dodać…
Półmięsne
Papryka faszerowana
by Teresa • • 0 Comments
Półmięsne
Kapusta parzybroda
by Teresa • • 0 Comments
Skład: 1/2kg kapusty kiszonej 1/2kg surowego boczku (niewędzonego) 1 cebula koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól,pieprz olej Sposób przyrządzenia: Boczek kroimy w grube plastry, obsmażamy na oleju. Dodajemy pokrajaną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, wypłukaną kapustę kiszoną,koncentrat, dusimy do miękkości, przyprawiamy. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i dodajemy…