Skład: Ciasto: 25 dkg mąki 2 jaja ½ l wody Farsz: 25 dkg chudej wieprzowiny 15 dkg obranych krewetek 1 cebula 25 dkg kiełków sojowych 1 łodyga selera 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru Sól Olej Sposób przyrządzenia: Ze składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe. Selera i cebulkę drobno posiekać. Mięso i krewetki drobno…
Tag: dania półmięsne
Półmięsne
Bigos z buraków
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 70 dag wieprzowiny, 70 dag kiszonych czerwonych buraków, 2 średnie cebule, sól, pieprz i liść laurowy Sposób przyrządzenia: Mięso i buraki pokroić w grubą kostkę. Dodać pokrojoną cebulę i liść laurowy. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. (ok. 1 godz.) Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody.
Półmięsne
Warzywa i grzyby z mięsnym farszem
by Paweł • • 2 komentarze
Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe średniej wielkości cebulki papryka kolorowa {mała} pieczarki oliwa z oliwek jajka ziemniaki pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa świeżo mielona sól Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do miseczki wbić jaja , dodać przyprawy i starannie wyrobić /na 0.5 kg mięsa 3 jaja / odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godz. Warzywa…
Półmięsne
Gulasz wieprzowy z rzepą
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 kg rzepy (6 – 8 sztuk), 1 kg mięsa wieprzowego bez kości, 2 łyżki mąki, tłuszcz, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany sól. Sposób przygotowania: Rzepę obrać, pokroić na ósemki i gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzić i dodać do mięsa i…
Półmięsne
Cykoria zapiekana z szynką
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 4 cykorie 4 plastry szynki 150-200g startego sera 3 łyżki masła 2 łyżki mąki mleko, śmietana 1 żółtko Sposób przyrządzenia: Cykorie myjemy, usuwamy podniszczone liście. Podsmażamy je lekko na 1 łyżce masła i dolewamy szklankę wody. Dusimy, aż zmięknie ten sposób pozbywamy się goryczki. Wykonujemy klasyczny sos beszamelowy z 2 łyżek masła i 2…