Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe
- średniej wielkości cebulki
- papryka kolorowa {mała}
- pieczarki
- oliwa z oliwek
- jajka
- ziemniaki
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa świeżo mielona
- sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso przełożyć do miseczki wbić jaja , dodać przyprawy i starannie wyrobić /na 0.5 kg mięsa 3 jaja / odstawić w chłodne miejsce na ok. pół godz. Warzywa umyć i oczyścić, cebulki wydrążyć specjalną łyżką, papryki oczyścić w środku, pieczarki obrać ze skórki, ziemniaki obrać pokroić na ćwiartki ewentualnie drobniej żeby zdążyły się upiec. Mięso jeszcze raz przerobić i nałożyć do warzyw u góry warzyw i pieczarek robiąc kapelusik. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i poukładać ściśle warzywa w wolne przestrzenie powkładać na stojąco ziemniaki.
W piekarniku włączyć górną grzałkę i opiekacz włożyć naczynie i zapiekać ok. 15 min przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po 15 min nakryć naczynie piekarnik ustawić w cyklu mieszanym na 180 stopni i piec jeszcze 40 min.
Smacznego Paweł
2 comments for “Warzywa i grzyby z mięsnym farszem”