Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dania półmięsne

Zapiekanka z ryżem

Składniki: -3 torebki ryżu, – 15 dag soczewicy -dużej wielkości brokuł, -0,5 kg.miesa wieprzowego(łopatki,gularzowe) -puszkę kukurydzy -2 kostki buliony warzywnego -0,5 l wody Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko-musi być lekko twardy,zblanszować brokuły, podobnie lekko podgotować soczewicę,mięso pokroic w paski i usmazyć na patelni,wszystkie skladniki połączyć i ułożyć w żarodpornym naczyniu,w 0,5 l wody rozpuścić…

Bigos z kaczki*

* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Kaczka oczyszczona – 1 szt. Nóżki wieprzowe pokrojone w kawałki (ok. 1 cm) – 500 g Szynka w kawałkach – 500 g Wywar (bulion) z kurczaka – 1 l Marchew krojona Cebula posiekana – 50 g Kabaczek pokrojony – 200 g Kapusta kiszona – 200 g Jabłko pokrojone w…

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Pyszne i proste danie najlepiej z dużą ilością ziemniaków. Potrzebujemy: • około 1,5 kg ziemniaków • 0,4 kg mięsa(może być schab lub inne bez przyrostów) • 0,20 kg wędzonego boczku • 1 cebula • masło do wysmarowania naczynia • 0,30 kg sera żółtego • sól • pieprz • papryka • można użyć vegety Wykonanie: Obrane…

Fasola po polsku

Składniki: 30 dag białej fasoli, np. Jaś 2 suszone grzyby 2 średnie cebule 20 dag kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 1 puszka pomidorów w całości 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka mąki sól, pieprz, majeranek i lubczyk Sposób przygotowania: Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Pozostawić na 12 godz. Ugotować do miękkości w wodzie,…